چرا جیوجیتسو؟
چرا جیوجیتسو برزیلی؟
امروزه ورزشهای گوناگون رزمی در اختیار مردم قرار دارند. برخی از محبوبت ترین آنها بوکس، کیک بوکس، مویتای، کاراته، کنگفو، جودو و ام ام ای نیز هست. اما چرا جوجیتسوی برزیلی سیر صعودی خاصی را به خود اختصاص داده است و در کشورهای گوناگون در حال همه گیریست؟
مبارزه با همسطح ها
یکی از مهمترین تفاوت های جوجیتسوی برزیلی با دیگر ورزشها، امکان مسابقه دادن در آن با همسطحان خود است. به این معنا که سازمان های بزرگ جهانی برگذارکننده مسابقات این رشته خاص، امکان مسابقه دادن ورزشکاران با حریفانی از همان طیف کمربند را فراهم کرده اند. به بیان دیگر، اگر شما یک تازه کار هستید، و کمربندتان سفید است، در مسابقات با حریفی از همان کمربند ( در این مثال سفید) مسابقه میدهید.
آسیب های ورزشی
از دیگر تفاوتهای این رشته با دیگر ورزشهای رزمی آسیب کم آن است. در مقاله ای با عنوان مقایسه آسیب های ورزش های درگیری المپیکی نوشته دکتر لیستاد و همکارانش در دانشگاه مکواری استرالیا میزان آسیب دیدگی در بین ورزشکاران در مدت هفت روز تمرین شدید یا مسابقه دادن از قرار زیر است:
کشتی حدود 40 درصد، جودو 36 درصد، تکواندو 33 درصد و بکس 21 درصد.
در مقاله ای دیگر در دکتر جیم اسکاگین و همکارانش با موضوع بررسی آسیب ها در حین مسابقات جوجیستوی برزیلی به این نتیجه رسیدند که میزان آسیب بین ورزشکاران جوجیتسو برزیلی و دیگر رشته های رزمی ( جودو، تکواندو، کشتی و ام ام ای) بسیار کمتر است.
فاکتورهای پیروزی و موفقیت
نیازی به تاکید بر آمادگی جسمانی در ورزشهای رزمی نیست. در اینگونه ورزش ها همواره نیاز به قدرت، توان بی هوازی، استقامت، انعطاف و چالاکی دیده میشود. جوجیتسو برزیلی از این قاعده مستثنا نیست. اما آنچه باعث متفاوت بودن این رشته با دیگر ورزشهای همگون خود میشود، نیاز به دانستن تکنیکهاست. در این رشته ورزشی با دانستن قوانین و اصول تکنیکها و پیاده سازی صحیح آن با کمک مربیان و اساتید میشود به میزان قابل مشاهدهای به موفقیت رسید. بناراین حتی اگر در فاکتورهای جسمانی زیاد دستاوردی نداشته اید، با بکاربردن هوش و زمان جهت یادگیری اصولی فنون در رشته جوجیتسوی برزیلی میتوانید دستاوردهای قابل ملاحضه ای داشته باشید.
کاربرد
نیاز به دفاع در برابر مهاجمان، از قدیمیترین نیازهای تمدنهای بشری است که تا کنون ادامه داشته است. با وجود دوربین های مداربسته در خیابانها، حضور نیروهای امنیتی و رعایت اصول فضاسازی ها مثل نور پردازی مناسب در فضاهای عمومی، اما همچنان خبرهایی از ناامنی در خیابانهای این کره خاکی به گوش میرسد. رشته جوجیتسوی برزیلی که برگرفته از جوجیتسوی ژاپنی است، بر اساس همین فلسفه شکل گرفت؛ دفاع.
در این رشته هم فنون سرپا( ایستاده) و هم خاک( نسشته و خوابیده بر زمین) استفاده میشوند، و تلاش میشود که حریف را از حالت ایستاده به زمین زد، یا مفاصل او را قفل کرد، خفه اش کرد و یا حتی بر موقعیت او کنترل یافت و او را از حرکت باز داشت. بنابراین با یادگیری آن میتوان گفت که ورزشکار تا حد زیادی درمبارزات تن به تن میتواند از خودش دفاع کند.
نویسنده:محمد مهدی ملک محمد